24 let účetních služeb pro firmy

Paušální daň pro OSVČ od 1.1.2021 (s příjmy do 1.000.000,- Kč a neplátce DPH)

04.01.2021 16:31

Výhody paušální daně

Paušální daň platí od 1. ledna 2021, by pro živnostníky měla znamenat zjednodušení odvodových povinností, snížení administrativní náročnosti a v neposlední řadě v mnoha případech i finanční úsporu. Paušální daň umožní vyřešit hned tři odvody na jediném formuláři. OSVČ, které se tedy rozhodnou platit paušální daň, nebudou podávat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob ani přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a přehled o příjmech a výdajích pro OSSZ. Pravidelnou platbou měsíčního paušálu budou splněné veškeré povinnosti. Další nespornou výhodou paušální daně je fakt, že se živnostníci velmi pravděpodobně vyhnou daňové kontrole a budou trávit méně času papírováním.

Paušální daň je v ČR novinka, kterou může využít pouze část živnostníků splňujících určité podmínky, a i pro ty je dobrovolná. Ne každému se totiž vyplatí. Pojďme se na jednotlivé podmínky podívat blíže.   

Pro koho je paušální daň určena?

Paušální daň mohou využít pouze OSVČ s ročními příjmy do jednoho milionu korun, paušální daň však není určena pro plátce DPH.

Jaká je výše paušální daně?

Od příštího roku bude výše paušální daně 5 469 Kč za měsíc (původně 5 740 Kč). Tato částka zahrnuje minimální zdravotní pojistné a také daň z příjmů v symbolické výši 100 Kč, která má kompenzovat navýšení minimální částky na sociálním pojištění o 15 %. Částka měsíční paušální daně se bude pravděpodobně v příštích letech lišit.

Paušální daň je nepovinná

Živnostníci se mohou rozhodnout, jestli se chtějí k paušální dani přihlásit, nebo ne. Daňové povinnosti je tedy možné i příští rok vyřešit takzvaně po staru, tedy výpočtem daně z příjmů, sociálního a zdravotního pojištění z hrubého zisku, evidencí příjmů při uplatnění výdajového paušálu nebo daňovou evidencí.

Paušální daň a daňový bonus

Pokud se rozhodnete čerpat paušální daň, je nutné počítat s tím, že nelze zároveň čerpat daňový bonus. Nárok na daňový bonus totiž vzniká v případě, že je daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z příjmů. Pro OSVČ s dětmi tak není paušální daň příliš výhodná. V praxi však daňové zvýhodnění na děti většinou čerpá zaměstnaný rodič, protože zvýhodnění může uplatnit pouze jeden z rodičů, pokud tedy nejsou oba OSVČ.

Paušální daň a sleva na manžela/manželku

Vzhledem k tomu, že v sobě paušální daň zahrnuje všechny daňové výhody, není možné čerpat ani slevu na manželku nebo manžela. Paušální daň se tedy nevyplatí ani drobným živnostníkům, kteří mohou uplatnit vysokou daňovou slevu na manžela/manželku ve výši 24 840 Kč. Tato sleva je ovšem podmíněna maximální výší příjmů manžela či manželky, která byla pro rok 2019 stanovena na 68,000 Kč ročně, a tedy tuto slevu může čerpat pouze minimum OSVČ.

Vyplatí se vám paušální daň?

Chcete zjistit, jestli díky paušální dani ušetříte i vy? Na stránkách Ministerstva financí najdete kalkulačku, díky které snadno vypočítáte, jakou částku byste mohli díky paušální dani ušetřit. Tato kalkulačka zohledňuje také to, kolik ročně zaplatíte za služby spojené se zpracováním daňového přiznání.

Komu se tedy paušální daň vyplatí nejvíc?

Paušální daň je nejvýhodnější pro živnostníky, kteří uplatňují výdajový paušál 40 %. Tito živnostníci mohou za rok ušetřit i desítky tisíc korun. Co se týče OSVČ s paušálem 60 %, paušální daň se vyplatí jen některým z nich s ohledem na výši příjmů i slevy a zvýhodnění, které mohou uplatnit. Paušální daň se nevyplatí živnostníkům, kteří uplatňují výdajový paušál 80 %.

Jak se přihlásit k paušální dani?

K paušální dani se můžete přihlásit prostřednictvím online formuláře Ministerstva financí, který najdete pod názvem Oznámení o vstupu do paušálního režimu. Tento formulář je nutné zaslat na místní finanční úřad, a to nejpozději do 10 dnů po začátku období, za které budete paušální daň odvádět, tj. do 11.1.2021.

Kontakt

Účetnictví-Vobořilovi

studiomv@mybox.cz

Hrachovec 2189
Hořice
50801

603 806 683
603 207 344

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode