24 let účetních služeb pro firmy

Dobrovolné testy na covid-19 jsou daňově uznatelné

23.10.2020 13:53
Dobrovolné testy na covid-19 jsou daňově uznatelné
Testování zaměstnanců na koronavirus je daňově uznatelným nákladem nejen v případě povinných testů, ale i pokud jde o dobrovolné testování související s chodem firmy. Ministryně financí Alena Schillerová o tom během pracovního jednání ujistila Hospodářskou komoru, na kterou se v posledních týdnech s tímto problémem obraceli podnikatelé.
Daňová uznatelnost dobrovolných testů na covid-19 se vztahuje také na osoby samostatně výdělečně činné, pokud prokážou, že testování bezprostředně souvisí s jejich podnikatelskou činností.
Podnikatelům nevzniká nárok na daňovou uznatelnost testů na koronavirus v případě, že jej firma zaměstnanci proplatí např. jako benefit. „Typickým příkladem takové výjimky by byla situace, kdy je test poskytnut jako forma příspěvku zaměstnanci na dovolenou ve státech, které vyžadují od Čechů negativní test na covid-19. Podobný postup platí, kdyby si OSVČ nechala udělat test kvůli vycestování za rekreací v zahraničí. Jinak ale budou finanční úřady tento náklad bez problémů daňově uznávat,“ ujišťuje ministryně financí Alena Schillerová.

 

Kontakt

Účetnictví-Vobořilovi

studiomv@mybox.cz

Hrachovec 2189
Hořice
50801

603 806 683
603 207 344

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode